12.8 C
Prague
Pondělí, 30 září, 2024

/

Kdy se obrátit na řemeslníka a jak poznat, že jde o skutečného odborníka?

Traduje se, že co Čech, to chalupář. A co chalupář, to řemeslník. Jenomže v případě mnoha lidí jde spíše o jakousi z nouze ctnost. Opravdových odborníků je totiž jako šafránu – a ti samozřejmě nepracují zadarmo. V určitých situacích je však investice do dobrého „fachmana“ k nezaplacení. Kdy je vhodné na heslo „udělej si sám“ zapomenout a raději se obrátit na někoho, kdo své práci skutečně rozumí?

Obecně platí, že si je vždy lepší zaplatit za služby profesionálního řemeslníka, než se pouštět do projektu, který je nad rámec vlastních schopností. Typickým příkladem jsou instalatérské práce. Instalatéři Praha z řemeslnického cechu EKOMPLEX varují, že amatérsky provedené vodoinstalace bývají příčinou mnoha problémů – od menších prosaků až po havárie s katastrofálními následky.

Jejich kolegové z podlahářství Praha zase často řeší nápravu amatérsky provedené pokládky plovoucí podlahy. Ať už jde o nenavazující spoje nebo křivě položené lamely, s takovým výsledkem nemůže být spokojený snad nikdo.

A platí to i o malování stěn. Zkušený malíř Praha si hravě poradí i s atypickými interiéry a nerovnými povrchy. Zvládnete to i vy?

Jak poznáte, že máte tu čest s dobrým řemeslníkem?

Rozeznat kvalitního řemeslníka od někoho, kdo se za něj jen vydává, nedá tolik práce. Profesionalitu poznáte již ze samotného přístupu. Dotyčný by vám měl detailně rozepsat cenovou nabídku a sdělit vám konkrétní požadavky (např. ohledně přístupu do domu, zajištění parkování, přípravě prostor atd.).

Dobrý řemeslník vám také sdělí přesné termíny (tzn. začátek i ukončení prací) a nikdy si nevezme peníze předem (v případě větší zakázky max. zálohu na materiál). A jistě nemusíme připomínat, že naprostým standardem je smlouva o dílo.

Pamatujte si také, že nejlevnější řemeslník se může ve finále prodražit. A nejdražší nemusí být nejlepší. Při výběru se proto řiďte selským rozumem a snažte se vypátrat reference. Poslouží vám jako kompas.