12.8 C
Prague
Pondělí, 30 září, 2024

/

Rychlost internetu: Zpříjemněte si svět online

V dnešní „době digitální“ má rychlý internet zásadní vliv na naše každodenní fungování. Od streamování videí a hudby přes hraní online her až po komunikaci skrze videohovory. Pro pochopení některých částí článků si pojďme vysvětlit určité parametry. Rychlost internetu se udává v megabitech za sekundu, což se označuje jako Mb/s nebo taky Mbps (per second). Tři hlavní parametry jsou: rychlost stahování (download), rychlost nahrávání (upload) a odezva/latence (ping). Rychlost domácí či firemní sítě záleží také na kvalitě všech síťových prvků např. WiFi routeru, nebo síťové karty ve vašem počítači. Všechny technické údaje k vašemu internetu by měly být uvedeny ve smlouvě s vaším poskytovatelem připojení.

V tomto článku se dozvíte, jaký má význam rychlost internetu, jak se rychlost připojení měří a co ji ovlivňuje.

https://elements.envato.com/a-millennial-guy-sitting-on-the-bed-and-using-lapt-5R7432R

Význam rychlosti internetu

Streamování videí a hudby

Díky rychlému internetu vás zbytečně nebudou přerušovat výpadky obrazu při sledování vašeho oblíbeného seriálu, obzvlášť tehdy, když je to zrovna tak napínavé! Bez ohledu na to, zda si užíváte oblíbený film či seriál nebo sledujete živý koncert online, vysoká rychlost internetového připojení zajistí, že si užijete obsah naplno.

Sledování filmů a online videí ve vysokém rozlišení patří však k datově nejnáročnějším aktivitám na internetu. Obecně lze doporučit alespoň 5 Mbit/s pro vysoké a 25 Mbit/s pro ultravysoké rozlišení 4K.

Rychlé stahování a nahrávání souborů

Určitě jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste potřebovali rychle poslat pracovní dokument kolegovi, sdílet fotky z dovolené s rodinou nebo možná nahrát krátké video na Instagram. S rychlým internetovým připojením se soubory stahují a nahrávají během chvilky, což vám usnadní profesní spolupráci i archivaci obsahu.

Hraní online her

Pro gamery neboli milovníky online her je rychlost internetového připojení téměř životně důležitá. Pro online hraní potřebujete rychlý a stabilní internet, v opačném případě se vám hra může sekat nebo opožděně reagovat, a to vám hraní rychle otráví.

Minimální rychlost a odezva připojení pro pohodlné hraní online her se liší dle titulu. Obecně se doporučují následující parametry:

  • Online PC hry: 3 až 5 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 50 ms ping
  • Xbox One: 3 Mbit/s download, 0,5 Mbit/s upload, 50 ms ping
  • Playstation 4: 3 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 50 ms ping
  • Nintendo Switch: 3 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 50 ms ping
  • Nintendo Wii: 1,5 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 50 ms ping

Zdroj: Rychlost.cz

Videohovory

Virtuální komunikace je nyní běžná a videokonference jsou stále oblíbenější. Rychlý internet vám zajistí vysokou kvalitu videohovorů bez přerušování, což je důležité pro pracovní i osobní komunikaci na dálku.

Měření rychlosti internetu

Jak měřit rychlost internetového připojení

Měření rychlosti připojení internetu není těžké. Existuje mnoho českých i zahraničních webů, které vám umožní zdarma a snadno změřit stahovací a nahrávací rychlost.

Z českých webů doporučujeme použít například nástroje na serverech rychlost.cz nebo dsl.cz. Ze zahraničních jsou spolehlivé nástroje https://www.speedtest.net/ i speedcheck.org. Stačí spustit test a během několika sekund získáte přesný přehled o rychlosti vašeho připojení.

Před testem vypněte veškeré aplikace a úlohy, které na pozadí využívají připojení k internetu – zpravidla se jedná o komunikační aplikace (WhatsApp, Skype, MS Teams), cloudová úložiště nebo widgety. Pro přesné výsledky měření rychlosti internetu nepracujte během speedtestu s internetem a běžte si třeba uvařit kávu 🙂

Tip: Rychlý internet nutně neznamená drahý internet. Například firma TETANET nabízí nejrychlejší typ internetového připojení za ceny už od 320 Kč měsíčně.

Faktory ovlivňující rychlost internetu

Hlavní faktory, které limitují rychlost připojení k internetu:

  • vybraná konkrétní služba
  • použitý typ koncového zařízení
  • použitá technologie
  • frekvenční pásmo, počasí, vegetace, koncentrace účastníků, cesta šíření signálu
  • kvalita a délka vnitřních rozvodů v domě či bytě (např. domácí WiFi připojení)
  • kvalita a konfigurace počítače nebo jiného zařízení
  • sdílení kapacity sítě více lidmi
  • sdílení kapacity, např. současné připojení více počítačů nebo souběžný provoz jiné služby na přípojném vedení, na kterém je služba poskytována
  • zatížení serverů v internetové síti a další faktory Internetu stojící mimo vliv poskytovatele

Zdroj: Kaza.cz

Typy internetového připojení

Existuje několik typů internetových připojení, jako je DSL, kabelové připojení, optické vlákno a mobilní sítě. Každý z těchto typů má své výhody a omezení, které mohou ovlivnit rychlost a stabilitu připojení.

Tipy na závěr

  • Měřte rychlost pravidelně

Pravidelné monitorování rychlosti internetu vám umožní sledovat, zda vaše připojení odpovídá vašim potřebám a zda je poskytovatel dodržuje. Pokud zjistíte problémy, můžete se na něj rovnou obrátit.

  • Jak řešit nízkou rychlost připojení?

Pokud máte pomalý internet, ještě před případnou konzultací s vaším poskytovatelem zkuste následující čtyři „SOS“ možnosti:

1.) restartujte modem či WiFi router, dejte mu čas

2.) zkuste položit modem na jiné místo

3.) zkontrolujte fyzické připojení
4.) vypněte VPN a Proxy, pokud to není potřeba

Autorka článku: Karolína Vitvarová