12.8 C
Prague
Pondělí, 30 září, 2024

/

Cestovní lekárnička z přírody

Letošní odpočinkem bude mít jinou podobu, na jakou jsme zvyklí. Dovolené v zámoří a v exotice vyměníme za domácí slovenské destinace. Ani doma se nám však různé zdravotní nepříjemnosti nevyhnou.
„Je proto rozumné být na tyto situace vždy připraven i kompletně vybavenou dovolenkovou lékárničkou,“ doporučuje PharmDr. Viera Mazurová, podle níž jsou vhodnou letní volbou léky na přírodní bázi.

Jaké jsou přednosti homeopatických přípravků?
Homeopatika jsou vyrobeny zejména z přírodních zdrojů, nemají nežádoucí účinky a ani
při dlouhodobém užívání nevzniká na nich závislost. Neléčí jen příznaky onemocnění, ale pomáhají zlepšit celkový zdravotní stav pacienta. Dají se jimi léčit akutní stavy a běžné onemocnění, ale pod dohledem lékaře se dají využívat i při léčbě chronických onemocnění. A důležité místo mají i v prevenci.

Co lidé o homeopatii vědí a co ne?
Že je bez chemie a bez vedlejších účinků. Co však nevědí je to, že jsou registrovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv a tedy podléhají stejné kontrole jako všechny ostatní léky. A ne všichni vědí i to, že homeopatie je vhodná pro všechny věkové kategorie, pro děti i dospělé, pro těhotné a kojící ženy a seniory.

Homeopatie by však lidi neměla vést k samoléčbě?
Určitě ne. Pokud se symptomy onemocnění léčeného samoléčbou během několika dní nezmenšují, resp. se zhoršují, je třeba určitě vyhledat lékaře. Dále jde o závažné případy vyžadující zásah lékaře a klasickou chemickou léčbu, například jako jsou onkologická onemocnění, nebo dalším případem, ve kterém nevíme pomoci homeopatií, je hypertenze (vysoký krevní tlak). Rovněž je důležité rozeznat, kdy je vhodné použít homeopatické léky samostatně a kdy jako doplňkovou léčbu.

View of the Eiffel Tower from Trocadéro in Paris, France.

Dokážeme si pomoci i sami …

Během letních aktivit, ale i během celého roku, může dojít k vzniku neočekávaných zdravotních komplikací – od drobných poranění až po vážné úrazy. „Naštěstí, většina lidí si dokáže malé zdravotní nepříjemnosti vyřešit svépomocí,“ konstatuje lékárnice Viera Mazurová a zároveň upozorňuje, že v rámci první pomoci je vhodné mít připraven přiměřený počet přípravků na samo-ošetření, resp. samoléčení.
Co si tedy přibalit na léto do cestovní lékárničky plné přírody?


Co by nemělo chybět v cestovní lékárničce z přírody?

Přes léto nás nejvíce trápí alergické projevy, nachlazení, poranění kůže, bodnutí hmyzem, kožní alergické projevy, nevolnost, problémy s usínáním, ztracený hlas … Tomuto seznamu by mělo odpovídat i složení naší letní homeopatické lékárničky.

Na alergii s RHINALLERGY

„Příznaky alergických onemocnění jako jsou otok nosu, slzení očí, záchvaty kýchání, svědění a ztížené dýchání se dají tlumit lékem RHINALLERGY,“ říká PharmDr. Viera Mazurová. „Jde o lék první volby, stejně jako další léčbu k užívání antihistaminik.“ Přípravek má přírodní složení a neutlmujúce účinky a je možné podávat ho už v dětském věku a také těhotným a kojícím ženám.

Na letní nachlazení s Oscillococcinum

Letní bolesti krku, hlavy, svalů či kloubů, rýmu, případně horečku účinně pomáhá zvládnout Oscillococcinum. „Jde o účinný a vyhledávaný homeopatický lék, který je skvělým pomocníkem v ochraně proti virům a používá se jako podpůrný homeopatický lék pro léčbu chřipkových stavů jako horečka, nachlazení a bolesti,“ říká PharmDr. Viera Mazurová.

Na ztracený hla HOMEOVOX

Ledový nápoj, přechod z klimatizované místnosti do horkého počasí, křik, hlučný zpěv, hlas namáhán profesí. „Poruchy hlasu se mohou projevovat i chrapotem, únavou hlasivek, či zánětem hrtanu.“ PharmDr. Viera Mazurová na tyto problémy doporučuje lék HOMEOVOX, který je účinným řešením chrapot a ztrátu hlasu způsobené infekcí nebo přetížením hlasivek, bez vedlejších účinků.

Na zdravou a krásnou kůži CICADERMA a DAPIS gel

Letní spálení sluncem či drobné poranění z přírody si dokážeme ošetřit i svépomocí. Podle primáře Kožního oddělení Nemocnice s poliklinikou v Považské Bystrici MUDr. Tomáš Kopala jsou v tomto směru ideální moderně připravené přípravky obsahující tradičně používaných léčivých rostlin.

Pokud je v důsledku úrazu nebo jiného poškození narušený povrch kůže a vznikne na ní mělká rána je vhodným přípravkem na ošetření lék CICADERMA, který obsahuje přírodní rostlinné antibiotické látky, bezpečné i pro těhotné ženy a děti. Při neporaněné kůži, na níž dominuje pocit svědění nebo pálení, doporučuje odborník chladivý DAPIS gel.