12.8 C
Prague
Pondělí, 30 září, 2024

/

Na Novém Zélandu probíhá mise na záchranu uvízlých velryb

Obyvatelé zálivu Colville Bay na Severním ostrově země zpozorovali v sobotu v mělkých kalných vodách okolo 40 až 60 velryb, které plavaly blízko pobřeží.
Záchranáři pracují na záchraně skupiny velryb, která uvízla na odlehlém poloostrově na Novém Zélandu. Informaci přinesla v sobotu agentura DPA.

Obyvatelé zálivu Colville Bay na Severním ostrově země zpozorovali v sobotu v mělkých kalných vodách okolo 40 až 60 velryb, které plavaly blízko pobřeží. Asi 25 z nich, o nichž se předpokládá, že jsou vůdčími velrybami, od té doby uvázlo na mělčině, informovalo novozélandské ministerstvo ochrany přírody na sociální síti Facebook. Zbývající velryby se podařilo nasměrovat do moře.

DCIM\100MEDIA\DJI_0289.JPG

Záchranáři požádali veřejnost, aby se od místa držela dál, protože čekají na další příliv, který přijde asi o 21:00 místního času (10:00 SELČ).

Na místě byli pracovníci ministerstva, kterým pomáhali dobrovolníci z projektu Jonah, hasiči a členové místního maurského kmene iwi. Ministerstvo uvedlo, že celý tým pracuje na tom, aby velryby uklidnil a zajistil jim bezpečí.

Hromadné uvíznutí velryb nejsou na Novém Zélandu ničím neobvyklým. S podobnými případy se ochranáři setkávají zhruba každé dva roky.